orzelbaner
 
dsd

Zajęcia w klasie 2 a

Podczas zajęć kulinarnych "Garkolandia" uczniowie klasy 2 a wykonali przepyszne i zdrowe batoniki "pychotki". 

Dzieci dzielnie kroili żurawinę, orzechy i rodzynki. Wszyscy dzielnie pracowali podczas zajęć. Zachęcamy wszystkich do wykonania tej pysznej przekąski.

Składniki:

125 g masła

pół szklanki cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki miodu

1 cukier waniliowy

opakowanie płatków kukurydzianych (250g)

bakalie np. garść orzechów, garść rodzynek

można dodać również pokrojone śliwki suszone lub suszoną żurawinę

Sposób wykonania:

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, cukier waniliowy, miód i kakao. Mieszamy aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. na koniec dodajemy płatki kukurydziane i bakalie, mieszamy.
Masę wykładamy do blaszki, wygładzamy powierzchnię, przyciskamy czymś ciężkim np. książkami po uprzednim zabezpieczeniu przed ich pobrudzeniem. 
Blaszkę odstawiamy w chłodne miejsce, po kilku godzinach możemy ją pokroić na batoniki. 

20190123 123802